DJEČJI TJEDAN 2020.godine!

1. dan Dječjeg tjedna
5. listopada 2020. godine

Mađioničarski show Vladimira Štimca & face painting

U ponedjeljak, 5. listopada u 17.00 sati, Dječji tjedan je došao na naša vrata!
U suradnji s Gradskom knjižnicom “Mato Lovrak”, organizirali smo mađioničarsku predstavu namijenjenu djeci, koju je izveo fenomenalan Vladimir Štimac, poznati mađioničar i animator.
Ova predstava nije bila samo jednosmjerna ulica! U raznim trikovima, naši mališani postali su mađioničarovi pomoćnici. Vladimir je u potpunosti zaokupio njihovu pažnju.
No, to nije sve! Uz odlične mađioničarske trikove, treća najbolja face-painterica na svijetu, umjetničkog imena Rin Art (https://facepainting.hr/), oslikavala je lica naših mališana. Ne možemo riječima opisati koliko su bila realna umjetnička dijela na njihovima licima, no možemo Vam pokazati na fotografijama!
Ovo je bilo jedno čarobno otvorenje ovako značajnog tjedna.
Kratke isječke ove predstave možete pogledati na našem Facebook profilu: https://web.facebook.com/cikgrubisnopolje

#GENERACIJA-kazališna predstava Teatra Tirene

Cilj Dječjeg tjedna je pokazati na važnost djece. U suradnji s Gradskom knjižnicom “Mato Lovrak” organizirali smo aktivnosti za djecu svih uzrasta. Kako bi uključili i tinejdžere u ovaj tjedan, organizirali smo predstavu s kojom se oni mogu poistovjetiti i, nadamo se, nešto naučiti. Predstava se održala u kino dvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, u 19.00 sati.

Režija: Tina Hofman
Tekst i dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak
Oblikovanje zvuka: Darko Horvat
Kostimografija: Lucija Prstec Smolčec
Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić
Dizajn: Karlo PocrnićPredstava

#generacija bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup internetu i virtualnom svijetu – normalno je voditi svojevrsan paralelni život na društvenim mrežama.

#generacija promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.

Predstavom #generacijaTeatar Tirena nastavlja niz predstava o tinejdžerskim problemima koje su posebno osmišljene da potaknu mlade ljude na promišljanje i artikuliranje problema te da zajedno s njima traže odgovore na životna pitanja. Na taj način Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća.

2. dan Dječjeg tjedna!
6. listopada 2020. godine

“Hrabri mornar /Popaj” – predstava Kazališta Tvornica lutaka

U sklopu Dječjeg tjedan, u suradnji s Gradskom knjižnicom “Mato Lovrak”, organizirali smo i predstavu za djecu mlađeg uzrasta. Kazalište Tvornica lutaka izvelo je predstavu “Hrabri mornar (Popaj)” u kino dvorani Centra za kulturu, u 18.00 sati.

Redatelj: Petra Radin
Kostimografija: Anita Paić
Scenografija: Patricio Alejandro Aguero Marino
Glazba: Saša Miočić
Rasvjeta: Alen Marin
Ton: Saša Miočić, Ivana Husar Mlinac
Uloge: Matija Šakoronja, Petra Težak, Josip Brakus
Trajanje: 45 min
Dob: 3-11 god.

Popaj je lik iz Segarovog stripa i crtanog filma kojeg vole veliki i mali. Nezaobilazan je dio djetinjstva današnjih roditelja, baka i djedova. Taj simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na ogromnim podlakticama zahvaljujući špinatu stječe ogromnu snagu i bez ikakve muke pobjeđuje suparnika Badžu, koji pokušava osvojiti njegovu djevojku Olivu. 
SADRŽAJ PREDSTAVE:
Jednog običnog jutra, Popaj odluči krenuti na brod, zaželio se samoće i otvorenog mora. Sa sobom vodi jedino Ćaknutu koku. Oliva, nezadovoljna jer opet ostaje sama na svjetioniku, potrpa cijeli ormar u svoj kufer i ubaci se na brod kao slijepa putnica. Međutim, nije jedina. Slijedi je Grubač, koji pošto poto želi da Oliva postane njegova djevojka. Otvoreno more, Grubač, Oliva, Ćaknuta koka i Popaj na brodu – dovoljno je za komediju. Ako još pridodamo oluju i nasukavanje na otoku koralja – Zlarinu, pokušaj Olive da natjera Popaja na vjenčanje, ljubomoru Grubača i uvijek gladnog Peru Žderu, zajamčena je dobra zabava, i malima i velikima.

*Kako bi zadovolji sve epidemiološke mjere, publika je zadržala razmak, ruke smo im dezinficirali na ulasku i, naravno, vodili smo popis prisutnih.

3. dan Dječjeg tjedna!
7. listopada 2020. godine

Kako dječje kreativnosti ne bih manjkalo, 7. listopada, u 13.00 sati, organizirali smo dječju kreativnu radionicu “Spretni prsti”. Radionica se održala u prostorijama Centra za kulturu. Kao i cijeli Dječji tjedan, naš vjeran suorganizator bila je Gradska knjižnica “Mato Lovrak”.
Za ovu radionicu, odlučili smo izraditi uspomenu na ovaj tjedan, koju su ponijeli svojim domovima. Radi se o personaliziranim okvirima, koje se sami dekorirali, u kojima su bile njihove slike.
*Kako bi zadovoljili epidemiološke mjere, vodili smo popis djece, provjetrili prostoriju prije, tijekom i poslije radionice i dezinficirali smo ih pri dolasku.

4. dan Dječjeg tjedna!
8. listopada 2020. godine.

Kako smo ovaj tjedan ispunili raznovrsnim sadržajem, 8. listopada, u četvrtak, pripremili smo dječje natjecanje, “Mogu i ja!”.
Natjecanje se održavalo na igralištu pokraj Centra za kulturu i informiranje dr, Franjo Tuđman, s početkom u 17.00 sati.
Igre smo prilagodili dječjem uzrastu te smo zasebno odvojili igre namijenjene predškolcima i igre namijenjene osnovnoškolcima.
Prvi su na red došli predškolci. Prva igra bio je “Zabavan poligon”, gdje su naši mališani morali prijeći 3 prepreke: prva prepreka bila je prijelaz preko kocke, druga je bila optrčavanje između boca, a treća je bila trk na prstima prijeko prstenova.
Kako bi sva djeca dobila nagrade, dodijeljene slučajnim odabirom, na cilju su djeca izvlačila papirić, na kojem je pisao broj nagrade. U prvoj igri, nagradu su dobila sva djeca koja su sudjelovala.
Druga igra bila je “Skakutava utrka”. Utrkivalo se troje po troje mališana, tako što se morali staviti balon između koljena te tako odskakutati do cilja. Na ciljnoj liniji čekala ih je naša suradnica, koje je predala nagradu najbržem djetetu. U ovoj igri, nagradu su osvojili samo najbrži i najspretniji mališani.
Nakon igara, mališani su odmorili uz dobru glazbu, sokić i grickalice.

U 17.45 na red su dočekali i naši osnovnoškolci.
Za njih smo pripremili tri natjecateljske igre. U sve tri igre, djeca su se natjecala u parovima. Prva je bila “Leđa o leđa”, gdje su parovi stavili loptu između leđa i tako, bez dodira rukama, došli do cilja. Druga je bila “Tronoga utrka”. Ova utrka već je postala klasika u našim igrama, no i dalje je jednako interesantna kao i prvi put. Parovi su stali na startnu liniju te smo im zavezali noge. Treća igra bila je utrka s jajima na žlici. Jedan član je stajao na startnoj liniji i nosio jaje (gumeno) na žlici do svoj partnera, koji ga je čekao na ciljnoj liniji, preuzeo jaje na žlici, i vratio ga na ciljnu liniju.
Nagrade su osvojila tri para.
Treće mjesto: Petar Novalić i Petar Kozolić
Drugo mjesto: Emanuel Šijaouz i Dorian Frantal
Prvo mjesto: Andreas Kozolić i Marijana Pajić
Nakon igra, djeca su se okrijepila i nastavila zabavljati na igralištu pokraj Centra za kulturu.