Otvorenje izložbe lokalnih umjetnika: Josipa Vanđije, Inge Pavera i Ivana Novačića Čičija.

Povodom Dana grada, organizirali smo izložbu slika naših grubišnopoljskih umjetnika: Josipa Vanđije, Inge Pavera i Ivana Novačića Čičija. Otvorenje izložbe održano je u potkrovlju Centra za kulturu, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.
Izložbu je otvorio gosp. Ivan Krajačić uz predivan govor o našim umjetnicima, njihovom podrijetlu te njihovim počecima u slikarstvu.
Pozvani ste cijeli sljedeći tjedan pogledati izložbu. Mi ćemo osigurati i virtualan pregled ljudima koji nisu u mogućnosti posjetiti izložbu.


Dječja radionica “Volim svoj Grad”

Povodom Dana grada Grubišnoga Polja, organizirali smo dječju radionicu. S obzirom na okolnosti i ograničenja predviđena mjerama HZJZ, program povodom ovog Dana grada nije toliko opširan kao do sada.
Odlučili smo pogledati Grubišno Polje kroz dječje oči, i dobili smo divne rezultate.
Razgovarali smo s djecom o mogućnostima koje nudi naš grad, što vole i koji im je omiljeni dio grada.
Za kraj, djeca su nacrtala bitne, po njima, znamenitosti grada, koje smo izložili u hodniku Centra za kulturu.

Kazališna radionica Petra Cvirna i Sanje Milardović.

Zadnji dan listopada posvetili smo kazalištu. Održali smo svojevrstan nastavak kazališne radionice, koja se odvila u lipnju, za one koji su sudjelovali na istoj, a novim polaznicima pružili smo novo iskustvo. Kako bih ta radionica bila profesionalno organizirana i odrađena, vodili su ju poznati kazališni i filmski glumci Petar Cvirn i Sanja Milardović.
Postepeno, kroz lagane pokrete i zanimljive vježbe, uveli su nas u svijet kazališta i glume.
Kako se sve to odigralo, pogledajte na našim fotografijama. Slobodno zavirite na naš Facebook profil (https://web.facebook.com/cikgrubisnopolje ) i pogledajte sve novosti vezane za ovu i druge radionice.

JEŽEVA KUĆICA- predstava Kazališta Tvornica Lutaka

Nakon fenomenalne izvedbe predstave “Hrabri mornar”, ponovno nas je posjetilo kazalište Tvornica lutaka, i to s predstavom za djecu “Ježeva kućica”.
Glavne uloge, kao i režiju, dramatizaciju i glazbu potpisuju i izvode Mario Kovač i Petra Radin.
Nastala prema motivima istoimenog djela Branka Čopića kojeg generacije čitatelja znaju gotovo napamet, predstava je vjerno slijedila originalnu zamisao.
Predstava donosi svojevrsni nastavak priče koju je ispričao Čopić – nakon što u prvom dijelu ispripovijedaju basnu o Ježevoj kućici i sudbini mede, vuka i divlje svinje, u drugom činu Radin i Kovač posvetili su se istraživanju što se događa s preostalo dvoje likova, odnosno Ježurkom i Lijom. Zanimljiva međuigra dvoje glumaca i dva lika, na lijepo uređenoj sceni koja uključuje i Ježevu kućicu i Lijin dom, ali i šumarak koji ih povezuje, dobro je odjeknula među grubišnopoljskom publikom koja je glumce ispratila dugim aplauzom.
Predstava se odigrala u kino dvorani Centra za kulturu, uz poštovanje novim mjera HZJZ (prema kojima je dozvoljeno samo 50 gledatelja). Osim poštovanja ograničenja broja gledatelja, svim gledateljima smo izmjerili temperaturu pri ulasku, dezinficirali im ruke te upisali osobne podatke.

Kreativna radionica posvećena skorašnjoj Noći vještica.

Radionica se održala u srijedu, 28. listopada, u 13.00 sati u prostorijama Centra za kulturu.
Kao i na svim redovnim radionicama, suorganizator je bila GK “Mato Lovrak”.
Naši kreativci izrađivali su dreamcatcher tj. hvatač snova. Osnova nam je bilo obruč, koji smo napravili od žice. On u pravilu ima utkanu mrežu, no mi smo malo olakšali proces te smo oko njega omotali vunu. Kako naši hvatači snova ne bih bili obični, odlučili smo dodati detalje vezane za Noć vještica (šišmiše, malene duhove, vještičje metle i dr.).

Sljedeća radionica održat će se u srijedu, 4. studenog, a to je ujedno i Dan Grada Grubišnog Polja, tako da će i naša radionica biti vezana uz ovaj važan dan!

Kreativna dječja “Jesenska radionica”

Danas, 21. listopada, održala se naša redovna dječje kreativna radionica srijedom.
Izrađivali smo jesenske čestitke s raznim motivima. Jedni su se odlučili za šarene 3D kišobrane, kako bi uveselili kišne dane, drugi su odabrali 3D ježiće, treći šarenu 3D dugu s oblacima. Sve su svemu, bila je prostorija puna kreative, dječje radosti i pozitivne energije.
Kako se sve odvilo i što su izradili mališani, pogledajte na našim fotografijama.
Sljedeće srijede, očekuje Vas prava poslastica. Bliži se Noć vještica (Halloween), a mi smo spremni uvesti Vas u zabavnu i kreativnu stranu te priče.

DJEČJI TJEDAN 2020.godine!

1. dan Dječjeg tjedna
5. listopada 2020. godine

Mađioničarski show Vladimira Štimca & face painting

U ponedjeljak, 5. listopada u 17.00 sati, Dječji tjedan je došao na naša vrata!
U suradnji s Gradskom knjižnicom “Mato Lovrak”, organizirali smo mađioničarsku predstavu namijenjenu djeci, koju je izveo fenomenalan Vladimir Štimac, poznati mađioničar i animator.
Ova predstava nije bila samo jednosmjerna ulica! U raznim trikovima, naši mališani postali su mađioničarovi pomoćnici. Vladimir je u potpunosti zaokupio njihovu pažnju.
No, to nije sve! Uz odlične mađioničarske trikove, treća najbolja face-painterica na svijetu, umjetničkog imena Rin Art (https://facepainting.hr/), oslikavala je lica naših mališana. Ne možemo riječima opisati koliko su bila realna umjetnička dijela na njihovima licima, no možemo Vam pokazati na fotografijama!
Ovo je bilo jedno čarobno otvorenje ovako značajnog tjedna.
Kratke isječke ove predstave možete pogledati na našem Facebook profilu: https://web.facebook.com/cikgrubisnopolje

#GENERACIJA-kazališna predstava Teatra Tirene

Cilj Dječjeg tjedna je pokazati na važnost djece. U suradnji s Gradskom knjižnicom “Mato Lovrak” organizirali smo aktivnosti za djecu svih uzrasta. Kako bi uključili i tinejdžere u ovaj tjedan, organizirali smo predstavu s kojom se oni mogu poistovjetiti i, nadamo se, nešto naučiti. Predstava se održala u kino dvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, u 19.00 sati.

Režija: Tina Hofman
Tekst i dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak
Oblikovanje zvuka: Darko Horvat
Kostimografija: Lucija Prstec Smolčec
Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić
Dizajn: Karlo PocrnićPredstava

#generacija bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup internetu i virtualnom svijetu – normalno je voditi svojevrsan paralelni život na društvenim mrežama.

#generacija promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.

Predstavom #generacijaTeatar Tirena nastavlja niz predstava o tinejdžerskim problemima koje su posebno osmišljene da potaknu mlade ljude na promišljanje i artikuliranje problema te da zajedno s njima traže odgovore na životna pitanja. Na taj način Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća.

2. dan Dječjeg tjedna!
6. listopada 2020. godine

“Hrabri mornar /Popaj” – predstava Kazališta Tvornica lutaka

U sklopu Dječjeg tjedan, u suradnji s Gradskom knjižnicom “Mato Lovrak”, organizirali smo i predstavu za djecu mlađeg uzrasta. Kazalište Tvornica lutaka izvelo je predstavu “Hrabri mornar (Popaj)” u kino dvorani Centra za kulturu, u 18.00 sati.

Redatelj: Petra Radin
Kostimografija: Anita Paić
Scenografija: Patricio Alejandro Aguero Marino
Glazba: Saša Miočić
Rasvjeta: Alen Marin
Ton: Saša Miočić, Ivana Husar Mlinac
Uloge: Matija Šakoronja, Petra Težak, Josip Brakus
Trajanje: 45 min
Dob: 3-11 god.

Popaj je lik iz Segarovog stripa i crtanog filma kojeg vole veliki i mali. Nezaobilazan je dio djetinjstva današnjih roditelja, baka i djedova. Taj simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na ogromnim podlakticama zahvaljujući špinatu stječe ogromnu snagu i bez ikakve muke pobjeđuje suparnika Badžu, koji pokušava osvojiti njegovu djevojku Olivu. 
SADRŽAJ PREDSTAVE:
Jednog običnog jutra, Popaj odluči krenuti na brod, zaželio se samoće i otvorenog mora. Sa sobom vodi jedino Ćaknutu koku. Oliva, nezadovoljna jer opet ostaje sama na svjetioniku, potrpa cijeli ormar u svoj kufer i ubaci se na brod kao slijepa putnica. Međutim, nije jedina. Slijedi je Grubač, koji pošto poto želi da Oliva postane njegova djevojka. Otvoreno more, Grubač, Oliva, Ćaknuta koka i Popaj na brodu – dovoljno je za komediju. Ako još pridodamo oluju i nasukavanje na otoku koralja – Zlarinu, pokušaj Olive da natjera Popaja na vjenčanje, ljubomoru Grubača i uvijek gladnog Peru Žderu, zajamčena je dobra zabava, i malima i velikima.

*Kako bi zadovolji sve epidemiološke mjere, publika je zadržala razmak, ruke smo im dezinficirali na ulasku i, naravno, vodili smo popis prisutnih.

3. dan Dječjeg tjedna!
7. listopada 2020. godine

Kako dječje kreativnosti ne bih manjkalo, 7. listopada, u 13.00 sati, organizirali smo dječju kreativnu radionicu “Spretni prsti”. Radionica se održala u prostorijama Centra za kulturu. Kao i cijeli Dječji tjedan, naš vjeran suorganizator bila je Gradska knjižnica “Mato Lovrak”.
Za ovu radionicu, odlučili smo izraditi uspomenu na ovaj tjedan, koju su ponijeli svojim domovima. Radi se o personaliziranim okvirima, koje se sami dekorirali, u kojima su bile njihove slike.
*Kako bi zadovoljili epidemiološke mjere, vodili smo popis djece, provjetrili prostoriju prije, tijekom i poslije radionice i dezinficirali smo ih pri dolasku.

4. dan Dječjeg tjedna!
8. listopada 2020. godine.

Kako smo ovaj tjedan ispunili raznovrsnim sadržajem, 8. listopada, u četvrtak, pripremili smo dječje natjecanje, “Mogu i ja!”.
Natjecanje se održavalo na igralištu pokraj Centra za kulturu i informiranje dr, Franjo Tuđman, s početkom u 17.00 sati.
Igre smo prilagodili dječjem uzrastu te smo zasebno odvojili igre namijenjene predškolcima i igre namijenjene osnovnoškolcima.
Prvi su na red došli predškolci. Prva igra bio je “Zabavan poligon”, gdje su naši mališani morali prijeći 3 prepreke: prva prepreka bila je prijelaz preko kocke, druga je bila optrčavanje između boca, a treća je bila trk na prstima prijeko prstenova.
Kako bi sva djeca dobila nagrade, dodijeljene slučajnim odabirom, na cilju su djeca izvlačila papirić, na kojem je pisao broj nagrade. U prvoj igri, nagradu su dobila sva djeca koja su sudjelovala.
Druga igra bila je “Skakutava utrka”. Utrkivalo se troje po troje mališana, tako što se morali staviti balon između koljena te tako odskakutati do cilja. Na ciljnoj liniji čekala ih je naša suradnica, koje je predala nagradu najbržem djetetu. U ovoj igri, nagradu su osvojili samo najbrži i najspretniji mališani.
Nakon igara, mališani su odmorili uz dobru glazbu, sokić i grickalice.

U 17.45 na red su dočekali i naši osnovnoškolci.
Za njih smo pripremili tri natjecateljske igre. U sve tri igre, djeca su se natjecala u parovima. Prva je bila “Leđa o leđa”, gdje su parovi stavili loptu između leđa i tako, bez dodira rukama, došli do cilja. Druga je bila “Tronoga utrka”. Ova utrka već je postala klasika u našim igrama, no i dalje je jednako interesantna kao i prvi put. Parovi su stali na startnu liniju te smo im zavezali noge. Treća igra bila je utrka s jajima na žlici. Jedan član je stajao na startnoj liniji i nosio jaje (gumeno) na žlici do svoj partnera, koji ga je čekao na ciljnoj liniji, preuzeo jaje na žlici, i vratio ga na ciljnu liniju.
Nagrade su osvojila tri para.
Treće mjesto: Petar Novalić i Petar Kozolić
Drugo mjesto: Emanuel Šijaouz i Dorian Frantal
Prvo mjesto: Andreas Kozolić i Marijana Pajić
Nakon igra, djeca su se okrijepila i nastavila zabavljati na igralištu pokraj Centra za kulturu.

Likovna radionica Franje Matešina i promocija druge knjige trilogije “Izgubljeni snovi”.

17. rujna, u 17.00 sati, održana je četvrta likovna radionica pod vodstvom akademskog slikara Franje Matešina. Kao i sve do sada, i ova radionica održana je na otvorenom.
Naši amaterski slikari, slikali su raznim tehnikama razne motive. Dok su neki radovi bili inspirirani prirodom, bilo je i onih inspiriranih novom knjigom Franje Matešina. Nakon radionice, našli umjetnici zabavili su se uz koktel i zanimljivu priču o zamišljenom svijetu trilogije “Izgubljeni snovi”.
Sada, kada samo zatvorili ovu seriju likovnih radionica za odrasle, možete uskoro očekivati i izložbu na kojoj će biti izloženi svi radovi protekli na ovim radionicama.

Ukoliko se i Vi zainteresirani za likovne radionice ili Vas zanimaju knjige, slobodno posjetite službenu stranicu slikara Franje Matešina, na kojoj on redovno informira javnost o nadolazećim radionicama, bilo za velike ili male, te o novostima vezanim za “Izgubljene snove”.

Koncert Zagrebačkog kvarteta!

Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman je 15. rujna, po drugi put ove godine ugostio Zagrebački kvartet.
Koncert je održan u potkrovlju Centra za kulturu.

Osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 25. travnja 1919. godine. Članovi su tada bili Václav Huml, prva violina, Milan Graf, druga violina, Ladislav Škatula (kasnije Miranov), viola i Umberto Fabbri, violončelo – redom profesori na konzervatoriju u Zagrebu. Tijekom prvih desetljeća, u Kvartetu su se izmijenili brojni glazbenici (Jan Prybyl, Jan Holub, Francis E. Arány, Dragutin Aranyi, Zlatko Topolski, Stjepan Šulek, Aleksandar Szegedi, Ljudevit Dobronji…) no već tada Zagrebački je kvartet uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja.

Ugled ansambla učvršćuju nove inozemne turneje i gostovanja na kojima devedesetih godina osobito skreću pažnju javnosti na ratna zbivanja u Hrvatskoj, nastupi od Concertgebouwa u Amsterdamu, praškog Rudolfinuma i londonskog St. John’s Smith Squarea preko zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku do Guangyuan Concert Halla, izvedbe kapitalnih djela poput Bachova Umijeća fuge i Beethovenovih posljednjih gudačkih kvarteta, kao i jedinstvena izvedba Sedam posljednjih Kristovih riječi Josepha Haydna u kripti crkve Sv. Ane u Jeruzalemu. Mjesto prvog violinista 2012. nakratko preuzima Sergej Evseev i Mari Maras, a od sezone 2017./2018., uz Davora Philipsa, Hrvoja Philipsa i Martina Jordana, kao prvi violinist muzicira Martin Krpan.

Bogata diskografija Kvarteta, stvarana tijekom gotovo devet desetljeća, uključuje izdanja za Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatiju Records, ZG Zoe, Cantus/HDS i druge. Posljednji album – s kvartetima Leoša Janáčeka i Antonína Dvořáka – objavila je etiketa Spona Classics.